Dekantacja - co to jest? odpowiada sommelier Michał Stykowski.

Dekantacja - co to jest? odpowiada sommelier  Michał Stykowski.

Wiele osób zastanawia się czym jest dekantacja oraz dlaczego ją wykonujemy?

Najprostsza definicja dekantacji mówi o oddzieleniu cieczy od osadu poprzez przelewanie jej do drugiego naczynia. Zakończenie tematu w tym miejscu byłoby sporym niedopowiedzeniem. Zacznijmy od początku. 

Jakie wina dekantujemy??

Odpowiedź jest prosta, możemy dekantować każde wino, aczkolwiek przy niektórych zabieg ten nie jest konieczny.

W winach białych zaleca się dekantację win, które miały kontakt z beczką. Pozwoli to uwolnić skrywane wcześniej aromaty oraz będziemy mieć pewność że wino jest przejrzyste i klarowne. Win młodych, świeżych, lekkich nie musimy dekantować aczkolwiek możemy przeprowadzić krótki zabieg, który doda wigoru i pobudzi wino. Pojawia się jeden problem  - temperatura wina. Jak możemy utrzymać całe wino schłodzone, gdy przelejemy je do dekantera?? Możemy karafkę zanurzyć w kubełku z wodą i lodem, w tym przypadku potrzebna będzie pewna ręka. Istnieją prostsze rozwiązania, jak np. dekanter z wkładem chłodzącym. Tu polecam dekantery Eva Solo. Rozwiązania w nich zastosowane pozwalają utrzymać optymalną temperaturę do czterech godzin. Dodatkowo karafka Eva Solo posiada aerator z sitkiem, który jeszcze bardziej przyśpieszy proces dekantacji. Sitko da nam pewność, że osad i drobiny korka nie przedostaną się do karafki.

Dekanter z podstawą chłodzącą Eva Solo

Co do win czerwonych, to polecam napowietrzanie każdego wina. Oczywiście każdy najpierw pomyśli o pozycjach starzonych w dębie, posiadających aromaty drugo i trzeciorzędowe, nierzadko mocno skryte. Dlaczego skryte?? Pozycje jak Rioja w wersji Gran Reserva, czy Barolo spędzają wiele miesięcy w beczkach, następnie ich ewolucja kontynuowana jest w butelce, co sprawia, że nos może być uśpiony. Jeśli napowietrzymy wino, otwierając butelkę i przelewając je do kieliszka powoli przywrócimy je do życia. Nie jest to jednak proces natychmiastowy, stąd konieczność używania akcesoriów winiarskich. Dekantery zazwyczaj skonstruowane są tak, by optymalnie wyzwolić  walory zapachowe. Zazwyczaj potrzebujemy około półtorej godziny na obudzenie trunku. Jeśli nie mamy aż tyle czasu dobrym rozwiązaniem jest wspomniany wcześniej aerator. Skróci czas mniej więcej o jedną trzecią. Ale co z tym osadem? Osad jest naturalną częścią wina. Wytrąca się on wraz z dojrzewaniem wina butelce i może popsuć nasze wrażenia estetyczne, stąd konieczność używania dekanterów.

Dekanter Eva Solo

Wina młode, które nie miały kontaktu z beczką również możemy poddać krótkiej dekantacji. Napowietrzona Valpolicella i primitivo zaskoczą nas swym aromatem.

Link do produktu - Dekanter Eva Solo

Pozostają wina musujące. Używać dekantera, czy nie? 

Temat jest kontrowersyjny i dzieli środowisko. Osobiście skłaniam się do używania, ale tylko pod pewnymi warunkami. Po pierwsze wino musi być zrobione metodą tradycyjną, więc wykluczamy np. prosecco. Po drugie użyjmy dekantera tylko do pozycji, które leżakowały na drożdżach więcej niż 30 miesięcy. Polecam użyć karafki na przykład do cavy gran reserva lub szampanów rocznikowych.

Autor: Michał Stykowski

Autor tekstu: 

Michał Stykowski to sommelier, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, pracuje w firmie Wine rePublic, Jest wykładowcą w prestiżowej amerykańskiej szkole wiedzy o winie Wine Scholar Guild, oraz pierwszym Polakiem z tytułem Spanish Wine Scholar. Ponadto ukończył kurs WSET 3 z najwyższym wyróżnieniem. Na co dzień prowadzi szkolenia dla gastronomii oraz degustacje komentowane. Prywatnie mąż i ojciec oraz pasjonat gotowania.